Statistik

Välkommen till Bettingtoppens sida om statistik! Här kan du läsa om grundläggande statistiska koncept som är viktiga inom fotbollsbetting. Här kan du även läsa hur man kan applicera dessa på enkla sätt för att få ut resultat.

Det finns inga genvägar

Det finns inga genvägar till att vinna en betting på en match, allting handlar om sannolikhet. Man kan däremot räkna ut hur stor oddsen att ett lag vinner är genom att kika igenom deras matchhistorik, spelarnas form och jämföra denna statistik med motståndarlagets. Vi kan till exempel kolla på matchen mellan Brasilien och Tyskland under Världsmästerskapet 2014. Oddsen var inte de bästa för Luis Scolaris Seleção med en avstängd kapten Silva och ingen spelklar Neymar till synes. Utan dessa två viktiga spelare sjönk oddsen att Brasilien skulle kunna vinna matchen betydelsefullt.

VM i Brasilien

Detta VM utspelade sig dock på Brasiliansk mark och brasilianarna är inte kända för att sakna glöden för fotboll. Många av oss hade förväntat sig en jämn match med en vinst till Tyskland på ungefär 3-2. De kommande 90 minuterna bjöd istället hela världen, och inte minst brasilianarna, på en chock. Redan inom 11 minuter hade nämligen Tysklands Thomas Müller nätat bollen bakom Júlio César. Därifrån dalade det ner för det mytomspunna Brasilien och innan första halvleken låg de laget som hade planerat på att spela sin ”jogo bonito” till pokalen under med 0-5. Matchen slutade med 7-1 till Tyskland och en hel nation var i sorg; den andra euforisk och i ett firande.

Vill man kolla hur mycket pengar man kunde tjäna på matchen så kan man se att en man från Essex i England satsade 5 pund på just det resultatet (7-1) och fick 2505 pund i vinst. En stor multiplicering av den summan han satsade från början.

Hur kommer det sig att mannen fick så mycket pengar? Jo, för det första var det ingen som hade räknat med att det skulle bli 7-1 till Tyskland. Ett sånt resultat var enligt statistiken nästan omöjligt eftersom att Brasilien inte förlorat en hemmamatch på 62 år och oddsen att dom skulle förlora så här stort på deras egna plan var mikroskopisk. Det hände dock och det verkade som att det inte hade någon chans.

numbers in pile

Varför är statistiken viktig inom betting?

Så vad ska man satsa på för lag under matcher för att vinna pengar? Om FC Barçelona möter Salzburg skulle förmodligen de flesta lägga oddsen på Barçelona utan att tveka. De har en mer stjärnspäckad startelva och vinner fler matcher än vad Salzburg gör. Vad som dock är viktigt att ta hänsyn till är inte bara vilka spelare som finns på startelvan, det är också viktigt att kolla på andra variabler såsom rådande politiska frågor, klimatet de spelar i och vem som får de psykologiska övertaget på stadion genom publiken. Oddsen är hursomhelst på Barças sida och de flesta av oss är ganska säkra på att de vinner.

Om man lägger sina pengar på Barça lär man inte maximera sin satsning till en makroskopisk siffra. Just på grund av alla anledningar övan så kommer Barcelona ha mycket lägre odds, då det är mycket större chans att de vinner matchen. Men det är en säker vinst. Salzburg då? Jo, om man lägger sina pengar på Salzburg behöver man inte lägga en lika stor summa för att fördubbla sina pengar precis som den tidigare nämnde engelsmannen. Oddsen att man multiplicerar sina pengar är mycket mindre, dock inte omöjlig.

Uppfyller man förväntningarna?

Allting handlar om huruvida Salzburg kan prestera och om de lyckas hålla sig från Barcelonas farliga offensiva spel. Barcelona har traditionellt sätt varit ett lag med relativt korta spelare så långa starka fysiska spelare hade förmodligen haft högre procent av vunna nickdueller eftersom att de är större än majoriteten av Barcelonas lag. Barcelona satsar mer på passningar mellan varandra och farligt offensivt spel. Deras stjärna Messi har 1.22 mål per match så chansen att han sätter ett mål är väldigt högt. Om man punktmarkerar Messi och ser till att han inte får något bollinnehav har man ökat sin chans att hålla nollan med råge.

Utan statistiken skulle vi inte kunna räkna ut vilka spelare och lag som är mest effektiva på att under sina matcher samarbeta och spela sin roll. I denna matchstatistiken ingår ju hur många kompletta passningar spelare gör, hur många hörnor eller avslut på mål till exempel. Alla dessa saker är avgörande för spelet i sig och man får ofta betta på bland annat hur många straffar eller mål ett lag kommer att få. Via statistiken sätts standarden för spelarna och fotbollslagen. De får sina världsrankningar och bettingen går efter mönstret.

Statistik är A och O

Så statistik är verkligen A och O för både fotbollen i sig men också betting för att man hade inte kunnat räkna ut eller jämföra vilka av lagen som är bäst i de olika ligorna. Man hade behövt ställa alla världens lag att möta varandra en mot en, en efter en och det är en process som hade varit för lång för att hinna med på en säsong. Så statistiken vi använder idag är nog väldigt bra att ha och jag ser inte varför vi skulle använda något annat då det är det bästa måttet för att förutspå de framtida resultaten vi har att vänta oss än så länge.

Så vi hoppas att denna text kommer till användning nästa gång du ska försöka räkna ut vilket lag du ska satsa på.