Vilken data man bör använda

Hur går det för Sverige i första matchen av Nations League?

Det är omöjligt att veta ett resultat i en fotbollsmatch på förhand. Underdogen kan chocka serieledarna och vinna matchen, Sveriges herrlandslag kan hämta upp ett fyra måls underläge mot Tyskarna i bragden i Berlin. Samma tyskar som i kommande VM 2014 plockar hem bucklan efter att bland annat total krossat värdnationen Brasilien med 7-1 för att i VM fyra år senare förlora mot både Mexiko och Sydkorea och hamna sist i gruppen. Detta är det som gör fotbollen så underbar: Vad som helst kan hända!

Men genom att analysera data, alltså statistik så kan den som spelar på bettingsidor såsom Betsafe stärka sina chanser att tippa säkrare och få en större utdelning på sina bets. Det rör sig om att hitta spel där spelbolaget inte gjort en ordentligt analys och satt fel odds. Där finns det stora pengar att hämta.

I höst går Sverige in i Nations league, i sin grupp har man Turkiet och Ryssland. Det första motståndet är Turkiet som man välkomnar till Friends Arena den 10 september.

Så vilken data ska man titta på för att få en fingervisning om resultatet och den troliga vinnaren av matchen?

Tidigare möten och FIFA ranking?

Expertkommentatorerna på Tv talar ofta om tidigare möten något vi inte ska lyssna på. Om man ska se till det har Sverige och Turkiet möts tio gånger mellan 1951 och 2016. Där har Sverige bara två vinster, vilket statistisk sätt talar emot Sveriges chanser. Detta ska man dock inte stirra sig blind på. Varken ledare eller trupp är den samma som under någon av dessa matcher, så detta är en opålitlig data som man gör bäst att ta med en nypa salt. Fotboll är en färskvara och dagsform är viktigare än historia.

FIFA rankingen ska till skillnad från tidigare möten representera dagsformen, men senaste åren har det riktats mycket kritik mot rankingen och att lag använder dess poängsystem för att höja sin ranking för att få lättare lottningar. Vilket även gör att det inte är något man ska stirra sig blind på. Om man skulle följt rankingen för att förutspå sommarens världsmästerskap hade man inte prickat in många rätt. t.ex. var Tyskland innan VM rankad som världsetta och vi vet ju alla hur det gick.odds

Senaste resultat och gjorda mål

En av de data man kan titta på är dagsform och se hur lagen presterat i sina senaste matcher.

För att få fram rättvisa resultat så tittar vi på senaste VM-kvalet, då samma sak stod på spel för båda lagen. Sveriges två playoff matcher mot Italien är något vi ignorerar för att inte Turkiet spelade liknande matcher.

Om man läser av lagens resultat från VM-kvalet till Ryssland får man fram följande.

Sverige: 10 matcher, 6 vinster 1 oavgjorda och 3 förluster. 26-9 i målskillnad och 19 poäng

Turkiet: 10 matcher, 4 vinster, 3 oavgjorda och 5 förluster. 14-13 i målskillnad och 15 poäng

Sverige har alltså fler inspelade poäng och nästan dubbelt så många gjorde mål. Just gjorda mål eller förväntningar på mål även kallat xG är en data som används flitigt inom sportsbetting. Genom att avläsa tidigare spelade matchers innehav, skott på mål och varifrån skotten kommer, kan få en bild av hur många mål det troligt är att de två lagen gör och genom det få fram en vinnare.

En förenklad uträkning av detta kan man göra genom att titta på gjorda mål under VM-kvalet. Då får man fram att Sverige beräknas göra 2,6 mål per match och Turkiet 1,4 per match. Sverige beräknas även släppa in 0,9 och Turkiet 1,3 mål.

Första målet vinner?

Fördelen med att spela på hemmaplan sägs öka möjligheten att göra mål med 0.4 och gör man även första målet när man spelar hemma, vilket Sverige gör, så är det lite över 70% sannolikhet att hemmalaget vinner. Vikten av att göra första målet är därför överhängande vilket Sverige gjorde i sju av sina tio kvalmatcher, fem av dessa var matcher som Sverige spelade på hemmaplan. Om man samtidigt ser till Turkiets statistik så ser man att laget inte gjort första målet i sina fem senaste förluster och fyra av dessa har de dessutom inte gjort mål alls.

Ett bra tips är att läsa på internet och även sociala medier om nyheter inom laget. Vill man gå ett steg längre så kan man hitta spelarnas konto på Instagram alternativ Facebook och se hur hur de förbereder sig inför matchen.

Så ett starkt tips till er som Livebettar är att om Sverige gör första målet så blir det en bra kväll på Friends Arena. Det gäller att vara snabb när det kommer till livebetting. Kika gärna igenom våra recensioner av spelbolag och skapa ett konto på den som tilltalar dig mest. Glöm inte att utnyttja bonusen som man får vid första insättning. Det är ett bra sätt att få spelkassan att växa snabbt. Hitta matchen du vill spela på och se alla de olika alternativ du är intresserad av. Om du ska spela på livebetting så skriv ner de på ett papper, så kan du se hur de förändras i takt med hur spelet går.